Bun Venit !
Obiective Turistice

        Acest website este dedicat tuturor celor care iubesc natura. Ne-am propus sa popularizam locurile minuntate din Banatul Montan si nu numai. O colectie de informatii usor accesibile pentru plimbarile, turismul de weekend sau vacantele dumneavoastra.

Echipa ghid-obiective-turistice.
Ghid Obiective Turistice pe Twitter !    Ghid Obiective Turistice pe Facebook !    Harta website - Ghid Obiective Turistice !    

Locuri de cazare in zona

Nu exista locuri de cazare recomandate in zona.


Noutati

Telescaunul de la Văliug la Semenic
Telescaunul de la Văliug la Semenic, care ar avea circa 2,5 kilometri, ar permite un acces facil pe munte, pentru ca automobiliştii să nu fie nevoiţi să urce pe zăpadă şi gheaţă 16 kilometri”, spune Marius Popovici.
Citeşte mai departe...
Banner
Obiective Turistice / Caras-Severin / Schitul Piatra Scrisa
Schitul Piatra Scrisa
( 13 Voturi )
Obiective Turistice - Caras-Severin
Scris de Robert Tremmel   


 Schitul Piatra ScrisaSchitul Piatra Scrisa 
       De la Caransebes spre Orsova, la o distanta de 25 km. in localitatea Armenis, unde drumul  se intalneste cu apele Timisului  sta de veghe Schitul Piatra Scrisa, care zi si noapte privegheaza si se roaga pentru toti cei care calca pragul acestei asezari monahale.
       

         De acest loc sunt legate multe legende,  ele vorbesc despre recunoştinţa oamenilor faţă de Dumnezeu, care au scăpat dintr-o primejdie, şi există mărturii puternice că acest loc este binecuvântat. Puterea vindecătoare a icoanei Sfintei Treimi, din interiorul schitului, este cunoscută oamenilor din regiune, dar şi celor ce călătoresc pe Valea Timişului.

        Una dintre legendele acestui  loc spune că icoana  ar avea o origine miraculoasă, nefiind zugravita de mana omeneasca , dar arata ca Dumnezeu intervine in viata omului, mai simtit in momente dificile, si ca adevaratul credincios trebuie sa-l multumeasca cand primeste ajutor. Astfel, se spune ca un conducator de oaste crestin, urmarit de otomani, a cazut cu cal cu tot de pe coama unui de unui deal, până în râul Timiş, scăpând nevătămat. Drept recunoştinţă, acesta a dat ordin să se picteze "Icoana Sfintei Treiimi" pe stâncă.

         O altă legendă spune că nişte călători din Muntenia, traversând Valea Timişului cu trăsura, la un moment dat caii au început să alerge fără control, iar când oameni credeau că se vor prăbuşi în râu, trăsura s-a înţepenit într-o stâncă, iar călătorii au scăpat teferi. Drept mulţumire lui Dumnezeu, au pictat icoana pe stâncă.
      Se mai spune că un negustor de vite a fost surprins în duminica Tuturor Sfinţiilor de o puternică furtună, iar un fulger a despicat stânca sub care s-a adăpostit, dar prin minune el nu a păţit nimic. Preotul din Armeniş l-a sfătuit să zugrăvească pe stâncă icoana Sfintei Treimi, drept mulţumire că a scăpat cu viaţa. 
       Traditia spune ca, atunci cand s-a construit calea ferata Caransebes - Orsova, în urma unei dinamitări pentru săparea tunelului s-a desprins o stâncă şi în interiorul ei a fost găsită icoana. Reactia credinciosilor a determinat pe inginerul care conducea lucrarile, sa schimbe calculele si sa devieze iesirea  tunelului spre Armenis la câţiva metri spre apus de icoana.
     Daca aceste traditii vorbesc despre recunostinta oamenilor pentru ca au scapat de o primejdie, iata ca alta legenda aminteste de necesitatea credinciosului de a aduce jertfa lui Dumnezeu chiar si cand i se intampla o tragedie. Se spune ca fiul mesterului care ridica biserica din Armenis a vrut neaparat sa puna el crucea pe varful turnului, baiatul s-a urcat, dar a ametit, a cazut si a murit, intru iertarea pacatelor sale, mesterul a lasat sa se zugraveasca icoana de la Piatra scrisa.Aceste traditii nu sunt dovezi istorice , ele vorbesc insa despre relatia activa pe care crestinul trebuie sa o aiba cu Dumnezeu, relatie care nu e bine sa se limiteze doar la ganduri sau cuvinte, ci sa treaca si la fapte.

    Prima atestare documentară datează din anul 1788, pe o hartă militară austriacă, cu denumirea „Stânca Sfintei Treimi”.

Probabil ca icoana exista atunci, daca a dat denumire locului. Icoana a fost restaurata in anul 1822 de pictorul Moise Buru Scriitorul, din Caransebes. Vasile Dragomir din Slatina Mica, impreuna cu sotia sa Ana au ridicat, in anul 1929, o capela in amintirea unicei lor fiice Maria care a decedat la tinerete, iar in anul 1930, Episcopia Caransebesului a construit o casa cu etaj pentru personalul monahal si o clopotnita, si astfel a aparut o mica asezare monahala numita Schitul de la Piatra Scrisa.

Piatra ScrisaPiatra Scrisa Piatra ScrisaPiatra Scrisa Piatra ScrisaPiatra Scrisa
Comentarii (0)
Ultima actualizare în Joi, 07 Aprilie 2011 19:26